Lær At Hækle | Den Komplette Guide Til Nybegynderen
Velkommen til!
Denne guide er en slags ‘hækling for begyndere’ hvor du lærer hvordan man hækler, hvad du skal bruge for at starte med at hækle og hvad du kan starte med at hækle.
Hvis man vil være amerikansk, så kunne man også kalde det ‘hækling for dummies’, men jeg syntes det lyder for groft.
Så her kan du lære at hækle online, selvom det også er hyggeligt at lære af en veninde eller ven.
Du får en hurtig indholdsfortegnelse, så du kan springe til hvad du har brug for at vide:
- Hvad skal du bruge for at lære at hækle?
- Hvad bør du starte med at hækle?
- Videoer hvor du lærer at hækle
Hvis du har både garn, hæklenål og hækleopskrift, så vil jeg foreslå du springer til bunden, og ser videoerne om hvordan du reelt hækler stangmasker og luftmasker.
Hvis du har brug for at finde ud af hvilket garn, nåle og opskrifter du kan starte med, så vil jeg anbefale at du læser indlægget fra toppen.
Jeg har taget udgangspunkt i disse opskrifter. Du får tre karklude som du både kan hækle og strikke.
Samtidig er en karklud et rigtig fint projekt til dig som begynder, da det er nemt at overskue og du kan variere sværhedsgraden alt efter hvilke slags masketyper du vælger at hækle.
Hvad skal jeg bruge, når jeg skal lære at hækle?
Hvis du vil i gang så billigt som muligt som nybegynder, så vil jeg foreslå at du bare køber følgende:
I næste afsnit kommer skal jeg nok komme ind på hvorfor jeg foreslår bomuldsgarn, men de tre ting er egentlig det eneste som du har behov for.
Du får måske også brug for tålmodighed, når du skal lære de avancerede teknikker.
Lette & begynder hækleopskrifter? Start med at hækle karklud
Jeg vil foreslå at du starte med at hækle karklude indtil du har de mest basale teknikker på plads.
Karklude er perfekte til nybegynderen og den let øvede, da de fleste af hækleopskrifterne er meget simple.
Du skal kun kunne lave luftmasker og stangmasker, og så kan du komme i gang med at lære at hækle. Det kan næsten ikke være nemmere.
Det kan være du er en af dem som gerne bare vil hækle bamser, men jeg vil foreslå at du starter med nogle nemme hækleopskrifter, når du er nybegynder, så du ikke bliver for frustreret og dropper din nye hobby.
Du kan downloade vores strikke- og hæklede karklude opskrifter gratis.
Når du har lært at hækle, så kan du finde en del inspiration og gratis hækleopskrifter på Rito.dk. Du kan købe strikkekits, men hvis du allerede har garn, så du kan nøjes med at download opskriften.
Vi vil som altid gerne ønske at du bruger bæredygtigt garn.
Du kan få et oveblik over bæredygtigt garn her, eller du kan fx bestille det fra Önling.dk. En stor del af deres garn er bæredygtigt og GOTS certificeret, hvilket vi er meget glade for.
Hvis du vil have et overblik over hvor du kan finde din næste gratis strikkeopskrift, så kan du finde det ved at følge linket. Hjemmesiderne er sorteret på baggrund, hvor nemt det er at finde bestemte strikkeopskrifter. Så bliver det så let for dig som muligt.
Hvilke garn skal jeg bruge til hækle som nybegynder?
Som jeg nævnte tidligere, så vil det være bedst at starte med bomuldsgarn som ikke trævler for meget, da det så er nemmere at arbejde med. Jeg vil foreslå at bruge Alba garn, da det er nemt at arbejde med, og du kan vaske det ved 60 grader. Alba er 100% GOTS certificeret bomuld. Det er også det garn, som jeg bruger i videoen.
Hvilke pinde skal jeg vælge til at hækle?
Den korte forklaring er, at du skal bruge hæklenåle.
Du kan finde et væld af hæklenåle hos Rito.
Hvis du bruger opskriften som jeg anbefalede, så skal du bruge en hæklenål nr. 3. Det vil sige den er 3 millimeter tyk. (Hvis du også er ved at lære at strikke, så kan du også finde en jumperpinde i størrelse nr. 3)
Hvilken slags hæklenål skal du så vælge? Det afhænger meget af dine præferencer hvilke nåle du bør vælge, så jeg vil ofte foreslå at du køber nogle som du enten synes er pæne, eller nogle som du tror vil være ergonomiske og rare at bruge.
Vi fører bambus hækle, fordi de er bæredygtige, men de er også meget lette, hvilket gør du kan bruge dem længe uden at få trætte hænder.
De er samtidig meget glatte, hvilket nogle godt kan lide, mens andre foretrækker formede hæklenåle. Hvis du har tid, så kan du gå ned i en butik og prøve dig frem.
Ellers så kan du rode i din bestikskuffe, og se om du har bestik i flere tykkelser. Kan du lide det tynde og flade gafler, eller vil du hellere bruge de tykke og runde? Der er en god chance for du foretrækker det samme i dine hæklenåle.
Hvordan skal jeg holde hæklenålen?
Det kan være svært at forklare, så der er et billede nedenfor. Her kan du se hvordan jeg holder hæklenålen, når jeg hækler.
Der er en krog, som du bruger til at trække garnet med. Den ende skal du holde indad mod din anden hånd, som du bruger til at holde garnet.
Det skal nok komme naturligt til dig, når du går i gang med at se videoerne.
Hvordan hækler man så?
Det vil jeg vise dig lige her. Nedenfor finder du min guide til hvordan man hækler, så jeg går alle de helt basale teknikker igennem, så du som begynder let kan lære at hækle.
Du lærer hvordan man slår masker op, når man hækler, og du kan i videoerne nedenfor se både hvordan du hækler luftmasker og stangmasker.
Video til at lære at hækle trin for trin
Hvis du kun er interesseret i hvordan man hækler luftmasker og stangmasker, så kan du finde to videoer under denne, hvor jeg kun viser de enkelte teknikker. Så slipper du for at spole så meget.
Lær at hækle luftmasker
I videoen viser jeg dig hvordan man hækler luftmasker, som er en af de basale teknikker, som du skal mestre for at kunne hækle.
Jeg har lavet et separat blogindlæg til at hækle luftmasker her.
Lær at hækle stangmasker
Her får du en guide til hvordan hækler stangmasker, som ligesom luftmasker, er en basal teknik, som er vigtig at lære, hvis du gerne vil kunne hækle.
Jeg har lavet et separat blogindlæg til at hækle stangmasker her.