Lær at læse og forstå strikkeopskrifter

Hvis du er ny eller helt ny til strikke, så er denne guide til dig. Jeg kommer til at forklare hvordan du læser og forstår strikkeopskrifter.

Det blev efterspurgt på vores lær at strikke blogindlæg: “hvordan læser man strikkeopskrifter?”. Jeg forstår godt det kan være forvirrende, da strikkeopskrifter ikke er nemme at læse eller forstå, hvis du er ny i strikke-”gamet”. 

Hvis du har brug for det, så har jeg også lavet en guide til hvordan du lærer at strikke og en til hvordan du lærer at hækle

Forkortelser

Som helt ny så kan det være frustrerende med alle forkortelserne, som bruges i strikkeopskrifter. Vi har lavet en oversigt over danske forkortelser som bruges når du strikker og hækler. 

Her er vores guide til både strikkeforkortelser og hækleforkortelser.

Jeg vil lige fremhæve de mest gængse:

Masker forkortes m
Pinde forkortes p
Arbejdet forkortes arb
Gentagelser forkortes gent


Når der skrives ‘arbejdet’, så menes strikketøjet eller det stykke som du arbejder med lige nu. Det giver mening for personer som strikker, men kan nemt skabe forvirring, hvis du ikke har strikket før.

Det var det første en af mine venner spurgte til, da jeg bad dem læse en strikkeopskrift. “Hvad betyder ‘arbejdet’?”. 

Hvor meget garn skal du bruge? 

Når du skal finde ud af hvor meget garn du skal bruge, så bliver det egentlig først en udfordring, hvis opskriften kan laves i flere størrelser. Hvis du fx strikker er tæppe, som vores tæppe strikkeopskrift, så står der du skal bruge 5 nøgler, da det er en one-size opskrift. 

Opskrifter skriver tit hvor meget garn der skal bruges i gram. 50 gram vil typisk være et nøgle garn, men det kan variere. Så hvis der står du skal bruge 150 gram garn, så vil det være 3 nøgler garn.

Men check lige vægten på garnet som er anbefalet i opskriften. Det kan ske at et nøgle garn er 25 gram eller 100 gram. 

Hvis du har en opskrift, hvor den kan laves i flere forskellige størrelser, så vil det fremgå at du skal bruge et bestemt antal garn alt efter hvilken størrelse på ønsker.

På vores Astrid Babytrøje strikkeopskrift, så kan du lave den i fem forskellige størrelser. Hvis du vælger midterste størrelse, så skal du i strikkeopskriften altid vælge den midterste mulighed. 

Hvordan skal du forstå størrelsen opskriften?

En kort gennemgang af et stykke af en opskrift:


Følgende er fra vores Astrid strikkeopskrift:

lær-at-læse-strikkeopskrift


lær-at-læse-strikkeopskrift

Hvis du har valgt den midterste størrelse (6 måneder), så skal du vælge den midterste mulighed, når du skal slå maskerne op i starten. Så her skal du vælge at slå 54 masker op. Der står så efterfølgende at du skal strikke retstrik indtil dit arbejde (strikketøjet) måler 16 cm. Du ved det er 16 cm, da det er den midterste mulighed som passer til størrelsen du har valgt. 

Derefter skal du slå 35 masker op i venstre side, strikke retstrik indtil du når modsatte side, og derefter så yderligere 35 masker op. Så har du samlet 124 masker. 

Hvilken størrelse pind skal du bruge? 

Hvilke pinde som skal bruges til opskriften vil ofte stå meget tydeligt, så du får det bedste resultat. Hvis du bruger udenlandske strikkeopskrifter, så skal du dog være opmærksom på at englændere og amerikanere brugere andre størrelser på pinde end vi gør i Danmark. 

Hvordan læser du et mønsterdiagram? Skån dig selv smerten, hvis du er ny.  

Som sagt er denne guide til personer, som lige er begyndt at strikke. Hvis du er ved at lære at strikke, så jeg vil anbefale at du kun strikker med en farve i starten og undgår mønstre. Start med at mestre “the basics”, og så kan du gå videre til at strikke mønstre, når du er tryg og tilpas ved at strikke. 

Hvordan gentagelser skrives i opskriften?

Hvis du bliver forvirret over en række stjerner (*) i dine opskrifter, så er du nok ikke den første. Det er for at begrænse længden af strikkeopskriften. Stjerner bruges til en form for “copy-paste” i strikkeopskrift. Se dette eksempel:

En kort gennemgang af et stykke af en opskrift med gentagelser:

lær-at-læse-strikkeopskrift-3

I stedet for at skrive: Slå 180 masker op på en rundpind nr. 4 og strik 2 ret, 2 vrang, 2 ret, 2 vrang, 2 ret, 2 vrang... indtil jeg har fyldt fire A4 sider, så forkorter man det i stedet med stjernerne rundt om stykket som skal gentages. Så i ovenstående eksempel skal du strikke 2 ret og 2 vrang og gentage det indtil du har strikket pinden færdig. 

Retside og vrangside

Jeg bruger ikke forkortelserne for ret- og vrangside i vores opskrifter, men det er godt at vide, når du bruger andres opskrifter. Retsiden er siden af tøjet som vender udad, når du tager det på, mens vrangsiden er det modsatte; Den side af tøjet som vender indad, når du tager det på. 

De forkortes typisk: 

Retsiden forkortes: RS

Vrangsiden forkortes: VS

Hvis dine spørgsmål til hvordan du skal læse en strikkeopskrift ikke er besvaret, så må du meget gerne skrive en kommentar. Så kan jeg opdatere guiden, så det bliver så nemt som muligt for de næste at forstå. 

Som sædvanligt så kan du finde bæredygtigt garn og strikkeopskrifter på vores hjemmeside.